marți, 17 iulie 2012

5 Lucruri noi pentru pisica ta

Dresatul pisicilor nu este o utopie. Pisicile pot executa comenzi si diferite giumbuslucuri, daca sunt corect motivate. Principiile dresajului felin difera de cele ale celui canin. Pisica va executa o comanda care este asociata cu o activitate innascuta a ei. Recompensele sunt valoroase insa nu reusesc sa motiveze pisica atat de mult cum se intampla in cazul cainilor.

Cu multa rabdare si perseverenta din partea ta, felina familiei poate ajunge o vedeta de circ. Nu toate pisicile invata la fel de repede, asa ca nu te lasa pagubas din prima saptamana. Tinerii invata mai repede ca pisicile batrane, insa chiar si acestea pot deprinde unele trucuri. Mentine sedintele de dresaj scurte si ai grija sa le repeti zilnic. Chiar si trucurile bine insusite trebuie repetate periodic pentru a nu fi uitate.
                                                                      pisica  
1. Sezi

O comanda similara cu cea de la catei, foarte simplu de predat. Ducem mana cu recompensa putin deasupra nasului pisicii, astfel incat pentru a ajunge la hrana ea trebuie sa cada in sezut. Daca pisica nu reuseste sa ajunga in pozitia aceasta din primele incercari, apasa usor cu cealalta mana crupa (spatele) animalului, atunci cand ridici recompensa. In momentul in care se aseaza in pozitia corecta, rosteste clar “sezi” si ofera-i recompensa.

2. Sus

Cu pisica aflata in sezi, putem incerca o alta comanda: sus. Pisicile in mod natural se ridica pe picioarele dinapoi pentru a purcede la anumite actiuni. Tinem in mana o recompensa pe care pisica sa o observe. Ridicam mana deasupra capului atat de mult incat sa determinam pisica sa  se desprinda cu picioarele din fata de sol si sa se lase pe posterior. In momentul in care executa comanda corect spunem Sus si ii oferim deliciul. Comanda poate fi complicata si  mai mult dresand pisica sa se ridice pe picioarele dinapoi, nu doar sa sada.

3. Pa/ Salut

Pornind de la comanda anterioara, putem invata pisica sa faca cu  mana: Pa sau Salut. Pisicile au tendinta de a isi misca labutele intr-o parte si alta atunci cand se joaca cu prada sau cand vaneaza. Acest instinct incercam sa il stimulam si noi. De aceast data vom folosi castronul cu hrana pentru stimulare. In castron vom pun ceva delicios de mancare. Prezentam pisicii castronul la o distanta la care ea sa nu poata ajunge la el. Apoi il miscam dintr-o parte intr-alta si dinainte- inapoi, determinand pisica sa dea din labuta. In momentul in care gesticuleaza ca si cum ar face cu  mana rostim Pa sau Salut si ii oferim recompensa.

4. Rostogoleste-te

Atunci cand se alinta sau cand le mangaiem pe burta (fapt ce il adora), pisicile se rostogolesc. Cu pisica culcata, intinsa pe burta, vom prezenta recompensa. Apoi cu mana plasata undeva in apropieera unuia dintre obraji, suficient de aproape cat sa simta recompensa, vom face o miscare inspre inapoi, peste spatele pisicii, stimuland sa se intoarca. Miscarea se executa pana cand pisica in dorinta de a  prinde gustarea se rostogoleste. Pentru a ajuta putin felina, se poate trage usor de abdomen in directia rostogolirii. Spunem comanda vocala si oferim recompensa.

5. Noroc

Sau cum sa invatam pisica sa dea mana (labuta). Intr-o mana tinem recompensa pe care in prealabil i-am prezentat-o pisicii. Apoi deschidem cealalta mana cu palma in sus si o indreptam spre laba pisicii. Din dorinta de a verifica mana de recompense pisica va intinde labuta. Daca acest lucru nu se petrece natural, putem noi sa ii luam laba, sa o scuturam putin si sa rostim  Noroc, apoi  ii oferim recompensa. 

In acelasi mod pisica poate fi invatata sa bata palma. Intr-o mana tinem recompensa de care pisica e constienta,  iar pe cealalta o deschidem vertical  ca atunci cand batem palma si o indreptam spre pisica. Daca pisica ne loveste si ea cu labuta, rsotim comanda Bate palma si o recompensam.

Sa nu te astepti ca de la prima incercare pisica sa inteleaga ce doresti de la ea. Repeta zilnic! E recomandat ca sedintele de dresaj sa aiba loc inainte de masa, cand pisica e cel mai receptiva la mancare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu