joi, 19 iulie 2012

Necesitatea baitziei

Imbaierea cainelui 

caine la baieAsezati pe fundul cazii un prosop gros sau un pres de cauciuc pentru a preveni alunecarea cainelui si eventualele raniri. Atrageti cainele in baie cu recompense si cuvinte de lauda.  Cu o mana sub piept si cealalta inapoia picioarelor din spate si sub coada asezati incet cainele in apa. Mai intai cu picioarele dinapoi, daca nu se zbate, semn ca temperature e cea potrivita, puneti-l pe toate cele 4 picioare in apa. Obisnuiti-l cu apa treptat, mai intai pe spate si umeri, apoi restul corpului. Capul il udati cu atentie, fie cu mana sau mai bine cu un burette, avand grija sa nu-I patrunda in ochi si urechi.  Cand blana e bine umezita se aplica samponul. Unii specialist recomanda sa se aplice mai intai pe corp, iar la urma pe cap. Altii recomanda ca mai intai sa se aplice un samponul pe cap si in jurul gatului, pentru ca eventualii paraziti sa se retraga pe corp. In cazul in care lasati capul sa fie samponat la final, toti puricii se vor cantona in aceasta zona si vor fi mai greu de contracarat. Dupa aplicarea samponului masati bine fiecare zona a corpului, de la spate spre coada, flancurile, sub burta, picioarele,  pentru ca sa se curete pana in profunzime. Nu uitati de zonele mai greu accesibile, unde mizeria ramane blocata mai usor: intre degete, in spatele urechilor, zona anala si genital (mai ales aceste zone).  Apoi clatiti din abundenta cu dusul sau apa scoasa intr-un lighean, pana cand apa care curge de pe blana  ramane curata.  Intai clatiti capul, apoi spatele, lateralele coborand pana la nivelul picioarelor. Apasati pe blana in sensul cresterii parului ca sa eliminate surplusul. Dati drumul apei din cada si grabiti-va sa inveliti cainele in prosop, pentru ca altfel se va scutura si veti sfarsi dumneavoastra cel imbaiat. Stergeti bine animalul, iar daca temperatura din casa permite lasati-l sa se usuce de la sine. Chiar daca e vara nu-l lasati afara cate inca e ud, deoarece nu va ezita sa se tavaleasca pe jos si atunci toata munca a fost de prisos. Daca e rece in mediul ambient puteti incerca sa-l uscati cu foehnul, insa cu mare atentie sa nu ardeti pielea sau firul de par. Puteti aplica in acest moment uleriurile natural, de nurca de exemplu, pe care le gasiti in pet-shopuri, pentru a-I proteja pielea. Inca o masare sau periere a blanii va face bine circulatiei si nutritiei acesteia.  Iar  blanosul se va simti ca nou, va zburda de fericire, fie ca e curat, fie ca a scapat de acest supliciu, iar dumneavoastra  nu veti prididi cu mangaierile si imbratisatul. Astfel o baie este un moment placut pentru ambii parteneri.

Rase speciale de pisici


7 Rase speciale de pisici

Sfinx

Sfinx
Sfinxul este o rasa caracterizata, printre altele, printr-o mutatie care limiteaza in mod important cresterea parului.

Bobtail japonez

Bobtail japonez
Pisica Bobtail japonez, in varietatea sa tricolora numita „Mi-Ke”, e o pisica aducatoare de noroc; astfel, la Tokio, un templu are pe fatada sa fresce reprezentand pisica.

Americana cu par aspru

Americana cu par aspru
Nascuta dintr-o mutatie spontana a pisicii americane cu par scurt, pisica americana cu par aspru e o rasa caracterizata de textura blanii: par ondulat cu extremitatile indoite spre interior sau in forma de carlig.

Americana cu urechi indoite cu par lung sau scurt

Americana cu urechi indoite cu par lung sau scurt
Pisica americana cu urechile indoite este o rasa caracterizata printr-o mutatie care are drept efect indoirea pavilioanelor urechilor spre varful craniului.

Scotiana cu urechi pliate

Scotiana cu urechi pliate
Pisica scotiana cu urechi pliate este o rasa caracterizata de o mutatie care antreneaza plierea in fata a pavilioanelor urechilor.

Manx

Manx
Manx este o rasa caracterizata de o mutatie determinand absenta cozii.

Cymric

Cymric
Cymric este un Manx cu par semilung. Se pare ca gena responsabila de parul semilung exista la populatia de pisici de pe insula Man de aproape o jumatate de secol

marți, 17 iulie 2012

Cum sa-ti faci pisica fericita ?


Iata cum sa-ti faci pisica fericita :

1. Pisicilor le place să aibă teritoriul lor care să nu fie amenințat în vreun fel, dar în același timp să nu rămână cu impresia că sunt părăsite atunci când pleci la serviciu. De aceea, de fiecare dată când revii acasă, oricâte probleme ai avut la job, arată-i pisicii că ești fericit că o revezi. Ia o în brațe și dă-i o recompensă pentru că a fost cuminte.

2. Dacă ai un vecin care iubește animalele și cu care te înțelegi foarte bine, roagă-l ca măcar 5 minute pe zi să-i facă o vizită pisicii, să-i schimbe apa din bol și chiar să se joace puțin cu ea.
3. Dacă ai disponibilitate financiară, poți să mai cumperi sau să adopți o pisică. Două feline vor petrece altfel timpul în care sunt singure și cu siguranță fericirea pe care ți-o vor aduce va fi dublă.
4. Lasă televizorul sau radioul aprins. Sunetele unei melodii plăcute pot să-i alunge sentimentul de singurătate pisicii tale. De asemenea, imaginile dinamice îi pot atrage atenția uneori și nu se va mai plictisi așa ușor.

Sfaturi pentru o vacanta superba alaturi de patrupedul tau !

5 sfaturi pentru o vacanta minunata

5 sfaturi pentru atunci cand pleci cu cainele in vacantaVacanta de vara este un motiv de bucurie pentru toata familia, insa lucrurile se complica atunci cand din familia ta face parte si un caine. In aceasta situatie trebuie sa alegi cu atentie destinatia si sa ai grija la anumite aspecte pentru a mentine cainele intr-o stare cat mai buna.

Cainele este sanatos ?

Daca patrupedul are probleme de sanatate, mai ales unele in urma carora pot sa intervina complicatii, nu este o idee prea buna sa il iei in vacanta cu tine, cel putin nu in afara tarii. Evita sa transporti cainele pe o distanta foarte mare, in conditiile in care este bolnav. Evident, exceptie fac cazurile in care medicul veterinar iti spune ca este in regula sa pleci cu patrupedul in vacanta.

Alege destinatia cu grija !

Atunci cand ai un caine acasa, destinatiile de vacanta sunt destul de limitate, mai ales daca pleci cu masina. Imagineaza-ti cat de greu ii este unui caine sa stea mai mult de trei ore inchis intr-o masina. Este adevarat ca vei face pauze foarte dese pentru el, pentru a alerga si pentru a se dezmorti, insa chiar si asa animalului ii va fi foarte greu sa reziste in aceste conditii.

Nu soca organismul cainelui !

Daca ai acasa un caine din rasa husky si vrei sa pleci la mare, cu siguranta acesta va face fata cu greu temperaturilor caniculare de pe plaja. Acorda foarte multe atentie acestor detalii, care pot pune in pericol sanatatea cainelui tau.

Mentine strainii la distanta !

Atunci cand esti cu cainele afara, esti responsabil pentru toate faptele sale. Astfel, daca mergi cu cainele intr-un loc public, iar acesta musca pe cineva sau distruge bunurile cuiva, tu vei fi singurul responsabil. Incearca sa tii cainele la distanta de persoanele pe care nu le cunoaste, chiar daca de regula are un comportament foarte prietenos si jucaus. De asemenea, foloseste cu incredere lesa si nu lasa cainele sa se plimbe in voie pe oriunde doreste.

Gaseste un hotel care primeste animale!

Nu face rezervari la un hotel inainte de a te asigura ca acestia primesc animale. Imagineaza-ti cat de dificil iti va fi sa gasesti, in plin sezon, o camera libera la un alt hotel, atunci cand esti insotita de un animal.

Catei nou-nascuti!


Cum sa ingrijesti puii de catel nou-nascuti?


pui de cateiIngrijirea cateilor nou-nascuti si a mamei acestora necesita timp si multa atentie din partea ta. Acestia trebuie supravegheati continuu in primele zile, feriti de curent si de alte pericole care ii asteapta. Pentru ca viitoare mama, dar si puii sa fie in siguranta va trebui sa iei cateva masuri de precautie si sa le asiguri un minim de confort.

Inainte de nasterea puilor pregateste o cutie suficient de incapatoare atat pentru mama cat si pentru ei. Asigura-te ca este confortabila, deoarece cateii isi vor petrece o mare parte din timp in locul amenajat. Pune pe fundul cutiei o bucata de nylon, pentru a impiedica lichidul sa treaca si apoi acoper-o cu un strat de servete din hartie de unica folosinta , ziare sau o patura moale mai veche. In cazul in care optezi pentru paturi, ar fi bine sa ai doua, pentru a le putea schimba periodic. 


Este de preferat sa tii cateii in casa in primele saptamani de viata, chiar daca mama acestora statea numai in curte, astfel vor fi mai protejati de pericole, cum ar fi: caldura foarte mare, inghet, altercatii cu alte animale etc. Ai grija insa ca locul ales sa fie ferit de razele directe ale soarelului care pot fi foarte puternice in timpul verii, dar si de curent.
1. Asigura-le o temperatura constanta
Pastreaza o temperatura constanta si potrivita pentru catei, cu ajutorul unei lampe electrice plasate deasupra cutiei in care stau. In mod normal, temperatura corpului unui caine adult este cuprinsa intre 38-39oC, insa un pui de catel are temperatura corpului de aproximativ 35-36oC. Aceasta se va regla in prima luna din viata, treptat, iar pana atunci vor cauta surse de caldura in jurul lor. 


Iti poti da seama cu usurinta daca prezinta disconfort termic, deoarece vor dormi inghesuiti in conditii de frig, sau la distanta unul de celalalt, in cazul in care le este prea cald. Asigura-le o temperatura de aproximativ 30oC in prima saptamana, apoi redu-o treptat pana la 24-25oC sau la temperatura normala a camerei, daca aceasta depaseste 25oC. O poti masura cu ajutorul unui termometru pentru interior, plasat pe peretii cutiei.


2. Schimba-le asternutul cat mai des

Asigura-le cateilor un mediu curat si igienic. Daca folosesti un asternut din hartie, schimba-l cel putin o data pe zi, iar patura va trebui inlocuita si spalata la doua, cel mult trei zile. 

In cazul in care ai optat pentru o patura, pune deasupra un strat de servete de hartie, care pot fi aruncate la sfarsitul zilei sau chiar de mai multe ori pe zi, daca timpul iti permite. Acest lucru te va ajuta sa o mentii mai mult timp curata.


3. Monitorizeaza evolutia cateilor si a mamei acestora

In primele saptamani de viata, monitorizeaza cu atentie evolutia cateilor. Ei trebuie sa fie activi si sa ia zilnic in greutate cateva grame. Daca observi vreo schimbare a comportamentului cateilor sau a mamei in aceasta perioada, consulta imediat un medic veterinar . 


4. Spalarea cateilor

Dupa ce li se deschid ochii, cateii vor incepe sa umble prin casa. Din aceasta cauza, spalarea cateilor poate fi necesara, insa numai in cazul in care se murdaresc. Foloseste doar apa calda, fara sapun sau sampon. Incearca sa nu ii scufunzi cu totul in apa daca nu este neaparat nevoie ci sa-i stergi cu mana umeda sau sa ii speli doar pe portiunea murdara.


5. Daca este nevoie, hraneste-i suplimentar

Asigura-te ca beau suficient lapte de la mama lor. Daca un catel se plimba pe langa mama, cautand o sursa de hrana si plangand, inseamna ca nu isi pot lua necesarul zilnic de hrana doar de la aceasta. In acest caz poti suplimenta hrana cateilor cu lapte praf . Vorbeste insa cu medicul veterinar inainte, pentru a-ti spune care tip de lapte este potrivit pentru ei, in ce cantitate si la cat timp poti sa ii hranesti. 



Terapie cu caini maidanezi !

Terapie cu caini maidanezi!

Vier Pfoten si Directia Generala pentru Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 6 au inaugurat proiectul de terapie asistata de animale pentru varstnicii din Complexul pentru Servicii Sociale ”Floare Roșie” din sectorul 6, Bucuresti, se arata intr-un comunicat al fundatiei.

„Batranii internati in centre au fost scosi din mediul in care au trait toata viata, iar adaptarea la un nou stil de viata e uneori dificila. Multi dintre ei au avut acasa animale de companie, iar noi vrem sa le redam o mica parte din aceasta normalitate cu ajutorul cainilor din programul nostru. Acesti caini pot face minuni nu numai pentru copii, ci si pentru batrani”, a declarat Anca Tomescu, coordonatorul programului „Animale fara stapan” al Vier Pfoten.

Scopul proiectului este de a imbunatati calitatea vietii batranilor internati in centru, care vor primi saptamanal vizita celor trei caței din echipa „Caini pentru oameni” a Vier Pfoten.
maidanezi

5 Lucruri noi pentru pisica ta

Dresatul pisicilor nu este o utopie. Pisicile pot executa comenzi si diferite giumbuslucuri, daca sunt corect motivate. Principiile dresajului felin difera de cele ale celui canin. Pisica va executa o comanda care este asociata cu o activitate innascuta a ei. Recompensele sunt valoroase insa nu reusesc sa motiveze pisica atat de mult cum se intampla in cazul cainilor.

Cu multa rabdare si perseverenta din partea ta, felina familiei poate ajunge o vedeta de circ. Nu toate pisicile invata la fel de repede, asa ca nu te lasa pagubas din prima saptamana. Tinerii invata mai repede ca pisicile batrane, insa chiar si acestea pot deprinde unele trucuri. Mentine sedintele de dresaj scurte si ai grija sa le repeti zilnic. Chiar si trucurile bine insusite trebuie repetate periodic pentru a nu fi uitate.
                                                                      pisica  
1. Sezi

O comanda similara cu cea de la catei, foarte simplu de predat. Ducem mana cu recompensa putin deasupra nasului pisicii, astfel incat pentru a ajunge la hrana ea trebuie sa cada in sezut. Daca pisica nu reuseste sa ajunga in pozitia aceasta din primele incercari, apasa usor cu cealalta mana crupa (spatele) animalului, atunci cand ridici recompensa. In momentul in care se aseaza in pozitia corecta, rosteste clar “sezi” si ofera-i recompensa.

2. Sus

Cu pisica aflata in sezi, putem incerca o alta comanda: sus. Pisicile in mod natural se ridica pe picioarele dinapoi pentru a purcede la anumite actiuni. Tinem in mana o recompensa pe care pisica sa o observe. Ridicam mana deasupra capului atat de mult incat sa determinam pisica sa  se desprinda cu picioarele din fata de sol si sa se lase pe posterior. In momentul in care executa comanda corect spunem Sus si ii oferim deliciul. Comanda poate fi complicata si  mai mult dresand pisica sa se ridice pe picioarele dinapoi, nu doar sa sada.

3. Pa/ Salut

Pornind de la comanda anterioara, putem invata pisica sa faca cu  mana: Pa sau Salut. Pisicile au tendinta de a isi misca labutele intr-o parte si alta atunci cand se joaca cu prada sau cand vaneaza. Acest instinct incercam sa il stimulam si noi. De aceast data vom folosi castronul cu hrana pentru stimulare. In castron vom pun ceva delicios de mancare. Prezentam pisicii castronul la o distanta la care ea sa nu poata ajunge la el. Apoi il miscam dintr-o parte intr-alta si dinainte- inapoi, determinand pisica sa dea din labuta. In momentul in care gesticuleaza ca si cum ar face cu  mana rostim Pa sau Salut si ii oferim recompensa.

4. Rostogoleste-te

Atunci cand se alinta sau cand le mangaiem pe burta (fapt ce il adora), pisicile se rostogolesc. Cu pisica culcata, intinsa pe burta, vom prezenta recompensa. Apoi cu mana plasata undeva in apropieera unuia dintre obraji, suficient de aproape cat sa simta recompensa, vom face o miscare inspre inapoi, peste spatele pisicii, stimuland sa se intoarca. Miscarea se executa pana cand pisica in dorinta de a  prinde gustarea se rostogoleste. Pentru a ajuta putin felina, se poate trage usor de abdomen in directia rostogolirii. Spunem comanda vocala si oferim recompensa.

5. Noroc

Sau cum sa invatam pisica sa dea mana (labuta). Intr-o mana tinem recompensa pe care in prealabil i-am prezentat-o pisicii. Apoi deschidem cealalta mana cu palma in sus si o indreptam spre laba pisicii. Din dorinta de a verifica mana de recompense pisica va intinde labuta. Daca acest lucru nu se petrece natural, putem noi sa ii luam laba, sa o scuturam putin si sa rostim  Noroc, apoi  ii oferim recompensa. 

In acelasi mod pisica poate fi invatata sa bata palma. Intr-o mana tinem recompensa de care pisica e constienta,  iar pe cealalta o deschidem vertical  ca atunci cand batem palma si o indreptam spre pisica. Daca pisica ne loveste si ea cu labuta, rsotim comanda Bate palma si o recompensam.

Sa nu te astepti ca de la prima incercare pisica sa inteleaga ce doresti de la ea. Repeta zilnic! E recomandat ca sedintele de dresaj sa aiba loc inainte de masa, cand pisica e cel mai receptiva la mancare.

Pisica adoptata de o maimuta !

Pisica cu mama maimuta :) 

O tanara maimuta macac cu coada lunga a fost surprinsa intr-o padure din Indonezia cum ingrijea si tinea in brate o pisica, asigurandu-se ca aceasta nu pateste nimic rau.
maimutica

Cateva cuvinte si despre Pisicute


Prada sau pradator

In mediul natural, pisica e un vanator iscusit. Insa deopotriva poate ajunge cina altui pradator infometat. Asa ca e vital sa fii mereu cu ochii-n patru. Si cine poate oferi o perspectiva mai buna asupra imprejurimilor, decat un loc aflat la inaltime?! Prada e mai usor de vanat de deasupra, dintr-un loc de unde poate fi usor surpinsa nepregatita. Iar pradatorii nu au darul de catara atat de rapid copacul precum o face ea, pisica. Inatimea nu este decat in avantajul pisicii; si cum sa nu o iubeasca.

Chiar daca in ziua de azi, putine pisici mai duc o viata autentic salbatica, insintinctele au ramas bine imprimate in genetica ei. Ceva din launtrul pisicii ii dicteaza sa escaladeze mobilierul pentru a ajunge deasupra si a avea o vedere de amsamblu asupra teritoriului. Inaltimea ii ofera confort si putere. Familia trebuie pazita din cel mai bun loc de observatie.

Statut social

In istorie, toti marii conducatori sunt zugraviti stand pe un tron aflat pe un piedestal la inaltime, deasupra tuturor. Acest fapt ii confera putere, autoritate si o recunoastere a statutului. Eh, la fel este si in cazul pisicilor. Felina dominanta intotdeauna va sta deasupra celorlalte. 

In orice locuinta cu mai multe pisici, o ierarhie este bine stabilita, chiar daca stapanul nu pare sa  o observe. Mici gesturi  confirma suprematia uneia dintre pisici, unul dintre acestea este asezarea pe locul cel mai inalt din teritoriu, respectiv incapere. Felina alpha isi va putea analiza astfel supusii si isi poate apara pozitia.
 
Refugiu

Dupa cum spuneam si anterior, in salbaticie, pisicile se catarau in copaci pentru a se proteja de atacatori. Intr-o casa in care mai exista si alte animale, in special caini, pisica e nevoita sa fie mereu vigilenta. Iar daca se simte amenintat de orice lucru, se va refugia degraba in cel mai inalt punct, unde stie ca este in siguranta.
 
Confort

Refugierea vine insotita indubitabil si de o oarecare stare de confort si relaxare. Ajunsa la inaltime, intr-un loc numai al ei, pisica va fi fericita si linistita. Se va putea odihni si curata, fara sa fie  deranjata. Accesul la spatii aflate la inaltime este esential pentru orice felina domestica.

pisicuteCaldura

Cu totii am invatat la fizica in clasele mici, despre caldura, care intotdeauna urca, determinand aerul rece sa coboare. Fara studii  de specialitate, pisica stie si ea ca in partea de sus a camerei temperatura este mai ridicata. Iar pisicile, mai adora un lucru, alaturi de inaltime: caldura. Pisica se catara pe mobilier sau frigider (in special) pentru a se desfata la caldura.
 
Pisicile nu au cum sa nu iubeasca inaltimile. Le ofera adapost, caldura, siguranta si o perspectiva vasta asupra lucrurilor. Orice pisica de casa ar trebui sa aiba acces la cateva spatii aflate la inaltime. Redecorati putin locuinta pentru ca si pisica voastra sa se  simta mai  bine. Aplicati pe pereti polite, rampe, tuneluri, scari pe care pisica sa poata sa se catere fara vreun pericol si fara a va distruge lucrurile. Ansamblurile de joaca pentru pisici, cu mai multe nivele, reusesc sa satisfaca aceasta nevoie a pisicii. Amenajati locuinta in asa fel in cat si pisica sa se simta “ca acasa”.

Calatorie in New York !

Calatorie in New York !

De 4 iulie, Ziua Statelor Unite ale Americii, Sammy, un cățel din rasa pomeranian, ne propune să vedem obiective turistice importante din cel mai populat oraș american, New York.
La mulți ani, patrupedelor americane!

Sfaturi pentru o sanatate buna pe timpul verii

Sfaturi de vara ! 

  1. Chiar daca e vara nu-ti punde catelul si verestel de aerul contitionat !
Câinii cu blana scurtă și cei cu oasele craniene subțiri au risc ridicat de insolație, iar bulldogii și câinii grași pot face ușor șoc hipertermic, susține medicul verinar Radu Ionescu, de la cabinetul Isravet, din București. Specialistul ne oferă o serie de recomandări utile pentru ca patrupedele să se mențină sănătoase pe vreme călduroasă.

Ce caini suporta cel mai greu caldura ? 

  • Bulldogii englezi și francezi sunt printre cei mai sensibili câini pe timpul verii. O temperatură de peste 22-23 de grade Celsius poate fi prea ridicată pentru confortul lor, cauzându-le șoc hipertermic.


  • Vulnerabili sunt și câinii negri, dar și cei grași ori cu masa musculară mare, pentru că se supraîncălzesc repede. Unii câini pot să facă șoc hipertermic în intervale extrem de scurte, adică în câteva minute.Simptomele sunt salivația puternică și respirația rapidă. În acel moment, trebuie să turnăm apă pe el, mai ales în zona capului și a gâtului.

Depinde și de cât de cald e afară și de cât de umed e aerul, de curenții de aer. Cu cât aerul e mai uscat, cu atât câinii suportă mai bine căldura. E bine de știut: câinii nu transpiră, iar pierderea căldurii se face la nivelul respirație.
  • Rasele de talie mică, cele cu botul lung, câinii cu blana albă suportă temperaturi foarte mari, de peste 30 de grade Celsius. În categoria asta intră ogarii, bracii, bichonii, cockerii, canișii etc.

luni, 16 iulie 2012

Importanta socializarii


Importanta socializarii

Socializarea inseamna familiarizarea cainelui cu obiecte, fiinte, fenomene si situatii diferite. Mediul in care creste puiul sau cel pe care il cunoaste, informatiile receptate in primul an de viata sunt definitorii pentru caracterul si personalitatea catelului. Un caine nesocializat se va adapta cu greu, sau nu se va adapta unui mediu diferit de cel pe care il cunoaste. De aceea, ideal ar fi ca in primul an de viata sa confruntati cainele cu medii, zgomote, animale sau persoane cat mai diferite. Lipsa de socializare a unui caine va crea probleme si in cadrul unui program de dresaj, atat in captarea atentiei animalului intr-un mediu mai putin familiar, cat si in fixarea comenzilor. Alocati cainelui cel putin o ora pe zi pentru plimbare si nu ocoliti zonele aglomerate. In primul an de viata evitati pe cat posibil confruntarile dure cu alti caini sau zgomotele foarte puternice, incurajati-i curiozitatea si lasati-l sa exploreze. Socializarea este bine sa se faca concomitent sau inainte de inceperea unui program de dresaj .


Top 10 pisici de rasa!


Top 10 pisici de rasa!

Pentru fiecare persoana din lume, exista o rasa ideala de pisica, una care sa i se potriveasca stilului de viata si caracterului. Active sau somnoroase, pufoase sau cu blana scurta, mari sau micute, exista atatea tipuri de pisicute, incat oricine isi poate gasi animalutul perfect!
Top 10 pisici de rasa!
1. Orientala
Asemanatoare cu siameza, aceasta pisica are urechi ascutite si o personalitate foarte puternica. Corpul ei zvelt e mai musculos decat pare la prima vedere. E o pisica foarte inteligenta si sociabila, care se ataseaza rapid de stapanii sai.

2. American Shorthair
O pisica cu silueta atletica, mai mare si mai puternica decat ruda sa, British Shorthair. Este blanda, nu are nevoie de ingrijiri speciale, traieste de la 15 pana la 20 de ani – foarte longeviva! - si se intelege de minune chiar si cu copiii mici si cu cateii.


4. Birmaneza
E o pisica foarte frumoasa, cu blana lunga si matasoasa si ochi albastri superbi. Este afectuoasa, jucausa, dar stie sa stea si cuminte atunci cand stapanii au treaba.


5. Sphynx
E o rasa mai rara de pisici, cu parul foarte, foarte scurt (motiv pentru care e foarte sensibila la soare). E calda si placuta la atingere, e plina de energie si foarte dragastoasa. Cu urechiusele ascutite si firea curioasa, pisicutele Sphynx pot fi un partener de joaca foarte nostim.

6. Ragdoll
Pisicute foarte relaxate si cuminti, se ataseaza atat de mult de stapani, incat ii urmeaza din camera in camera ca niste catelusi. Nu e recomandat sa o lasi singura pe strada, pentru ca nu se descurca si nu stie sa se apere. E pisica de casa prin excelenta, nu isi foloseste niciodata ghearele si coltii in timp ce se joaca, ceea ce e ideal pentru familiile cu copii mici.

7. Siameza
Sunt foarte vocale atunci cand isi cer drepturile – la mancare si la rasfat – dar sunt si foarte iubitoare si loiale. Le place la nebunie rutina, asa ca daca pleci in concediu, ii faci mai mult rau daca o iei cu tine, decat daca o lasi acasa singura.

7. Abyssiniana
Una dintre cele mai vechi rase de pisici, abisiniana seamana cu pisicile egiptene. Sunt istete, extrovertite si adora sa exploreze si sa se joace, chiar si in apa! In preajma strainilor, insa, devin foarte timide si retrase.

8.Exotic Shorthair 
Este versiunea cu par scurt a pisicilor persane. Cu fata aplatizata si urechile rotunde, arata mai mult ca un ursulet decat ca o pisica. Sunt usor de intretinut, ideale pentru persoanele care isi doresc o persana, dar nu au timp sa o ingrijeasca atat de mult pe cat ar avea nevoie o asemenea pisica.
 
9. Maine Coon

E una dintre cele mai mari pisici. Ii ia trei, patru ani pana ajunge la maturitate. Are blanita deasa si moale, coada stufoasa, are un temperament foarte placut, chiar si cu copiii mici si cu cainii.

10. Persana
E renumita pentru blanita lunga, matasoasa si ochisorii expresivi. Calma, afectuoasa si tandra, aceasta pisica adora mediile linistite. Au nevoie de baita si periaj zilnic.